perjantai 29. tammikuuta 2010

Mummon parempi kauluri

Tässä olisi nyt yksi niistä kuvaamatta jääneistä joululahjaneulomuksista. Äitini eli mummo käyttää talvella aina kauluria. Se kun kuulema lämmittää kaikista parhaiten, pysyy paikoillaan ja ei kutita. Hänen kaulurinsa vaan ovat niitä kamalia kaupan akryylisiä, joissa kaulaosa on ribbineulosta ja niin edelleen. Nyppyisiä ja rumia!
Päätin syksyllä kokeilla kaulurin neulomista jostain ihanan pehmeästä ja läpimästä langasta. Mielessä oli mummon takin väriin sopiva herkkä pitsineuleinen kauluri, jota ei olisi pakko edes kiireen vilkkaa riisua, jos pakkasella sattuu pistäytymään vaikkapa kahvilassa.
Jo pelkästään langan valinta osoittautui haastavaksi, suurin kriteeri kun oli, että lanka ei saa kutittaa tai pistellä! Kävin lankakaupassa hypistelemässä ja silittelemässä lankakeriä. Monet tuntuivat käsissä hyvältä, mutta kun kerän painoi poskea ja kaulaa vasten, niin ei! Suurinpiirtein kaikki "tavalliset" villalangat oli siis jätettävä kaupan hyllyyn. Tampereen messuilla hypistelin Dropsin Baby merinoa, joka tuntui ihanan pehmeältä ja sopivan paksulta langalta kauluriin. Sopivaa väriä ei kuitenkaan messuosastolta löytynyt. Mutta ennenkuin ehdin naputella tilauksen nettipuotiin pistäydyin paikallisessa lankakaupassa ja silmiini osui Sandnes Duett -lanka, jossa oli aivan täydellinen sininen väri. Lanka oli ehkä vähän turhan paksua, mutta eihän minulla ollut vielä edes mallia valittuna.

Olin suunnitellut kauluriin jotain herkkää pitsineuletta, mutta koska sopivaa valmista mallia ei löytynyt ja langaksikin valikoitui tuo suunniteltua paksumpi Duett, oli kaulurin malli kehiteltävä itse. Myös hieman selkeämpi ja isompi kuvio tuntui tuohon lankaan sopivan paremmin.Vinkkiä kaulurin muotoon sain Kristel Nybergin Hugo-kaulurista Ulla 03/08 ja tuohon lehtikuvioon sain ideaa Sirpa Lehtosen Sauna-sukista Ulla 01/06. Lanka oli todella mukavaa neulottavaa, tuntuu ihan puuvillalta, mutta joustaa kuin villalanka. Lankaa kauluriin meni melkein kolme kerää eli ihan henkäyksen kevyt tuo kauluri ei ole, mutta kuulema lämmin.


Itsekin tarvitsisin jonkinlaisen kaulanlämmittimen. Kauluri voisi olla hyvä vaihtoehto. Itselleni tekisin sen ehkä kuitenkin ohuemmasta langasta ja ehkä muutenkin vähän eri mallilla. No, näille pakkasille se tuskin ehtii!

1 kommentti:

Mohariina kirjoitti...

Kaunis kauluri.